top of page
  • Yazarın fotoğrafıFelix Steinberg

Antalya'nın Gezilecek En 21 Güzel Yerleri


Antalyanın Gezilecek en 21 Güzel Yerleri
Antalyanın Gezilecek en 21 Güzel Yerleri


Antalya'nın gezilecek en güzel yerlerine sorusuna gelince Tourwix Travel & Airport Transfer firması olarak konuyala ilgili Antalya'nın, turistik zenginliği ile yıl boyunca yurt içinde ve yurt dışında büyük ilgi görmektedir. Antalya genelinde kültür turlarından hoşlanan turistlerin ilgisini çekecek birçok tarihi mekan bulunmaktadır.


İnsanlık tarihinin başlangıcından beri tarih sahnesine çıkmış sayısız uygarlığın, konumu ve bereketli toprakları ile hakim olmaya çalıştığı Antalya'nın doğal güzelliğini anlatmaya kelimeler çoğu zaman yetmez.


Antalya’da Gezip Görülmesi Gereken Yerler:

  1. Kaleiçi

  2. Düden Şelalesi

  3. Kurşunlu Şelalesi

  4. Antalya Müzesi

  5. Konyaaltı Plajı

  6. Hadrian Kapısı

  7. Yivli Minare

  8. Antalya Aquarium & Fear Trophy

  9. Karaalioğlu Parkı

  10. Antalya Hayvanat Bahçesi

  11. Minicity

  12. Murat Paşa Camii

  13. Heart of Antalya

  14. Manavgat Şelalesi

  15. Köprülü Kanyon

  16. Aspendos Antik Tiyatro

  17. Perge Antik Kenti

  18. Termessos Antik Kenti

  19. Olimpos Antik Kenti

  20. Phaselis Antik Kenti

  21. Side Antik Kenti

1.Kaleiçi

Merkezi konumu ve tarihi dokusu ile Kaleiçi'ni Antalya'da gezilecek yerler listenizin ilk sıralarına koyabilirsiniz.


Bölgenin kökeni Helenistik döneme kadar uzanıyor ve aynı zamanda Selçuklu ve Osmanlı mimarisini de içeriyor. Burada vakit geçirirken kültürel mekanları da ziyaret edebilir, eğlence fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.


Kaleiçi'nin daracık sokaklarında dolaşırken Osmanlı sivil mimarisinin bölgedeki en güzel örneklerinden bazılarını görme şansına sahip olabilirsiniz. Bazı binalar butik otellere dönüştürülmüş. Suna-İnan Kıraç Müzesi gibi bazı kültürel mekanlarda, kafeler, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanları.

Müze ve sanat galerilerini ziyaret etmenin yanı sıra tarihi yerlere de ilgi gösterebilirsiniz. Hadrian Kapısı ve (listenin ilerleyen bölümlerinde sizlere tanıtacağım) Yivli Minare bölgenin zengin tarihini gözler önüne seren yerlerden.


Antalya günübirlik gezileri için şimdi kolayca Tourwix Travel web sayfasından kolay ödeme yöntemleri ön veya hemen satın alma imkanı. Rezervasyon için tıkla: Antalya Özel Kale İçi Turu Eğlence söz konusu olduğunda ayrı ayrı iki farklı seçeneğe dönebilirsiniz. Öncelikle limandan bir gezi teknesine binerek Antalya'yı farklı bir açıdan görebilirsiniz, bu sizi çok etkileyecek. Akşamları Kaleiçi'nin barında dinlenebilirsiniz.


2. Düden Şelalesi

Antalya denilince renkli gece hayatı ve plajları öne çıkıyor. Ancak şehrin içinde saklı olan doğal güzelliklerin asla gözden kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Şehrin bu yanını vurgulamak için ilk söyleyeceğim yer Düden Şelalesi.


Şelalenin kaynağı, Kepes Hidroelektrik Santrali'nin bulunduğu Düden Çayı'ndan geliyor. Düdenbaşı denilen yerde ikiye ayrılmıştı. Bu nedenle iki farklı lokasyona seyahat edebilir ve Düden Şelaleleri'nin büyüleyici güzelliğine kendiniz de şahit olabilirsiniz. Antalya'ya ilk kez gelenlerin çoğu zaman ilk tercihi olan Yukarı Düden şubesi, şehir merkezine yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki Varsak semtinde tüm güzelliğini gözler önüne seriyor.


Tourwix Travel siz degerli müşterilerine aynı zamanda günü birlik özel konforlu şöförlü araç sunmakta. O zaman hiç zaman kayb etmenden kendiniz ve aileniz için Tourwix Travel web sayfasından en uygun araçı günübirlik tur için kırala. Rezervasyon için: Günübirlik Tur için Şöförlü Vip Araç Kıralama


Bu cenneti andıran yerde, şelalenin alt kısmına bir geçitten kolayca inebilir ve harika bir fotoğraf fırsatı yakalayabilirsiniz. Mekan da uzun bir koridora dönüştürülmüş. Aşağı Düden Nehri ise Lara yakınlarında Akdeniz'in masmavi sularıyla buluşuyor. Doğal güzelliğin bu dalı, karpuzkaldıran olarak da bilinir.


40 metreden dökülen suyun yarattığı manzara ise bence paha biçilemez. Özellikle gün batımına yakın seyir terasından muhteşem manzara daha net görülüyor. Ziyaret Saatleri: 08.00-18.00

3. Kurşunlu Şelalesi

Antalya-Isparta karayolunun 24. Km'sinden sola dönün ve bir başka doğa harikası olan Kurşunlu Şelalesi'ne ulaşmak için 9-10 dakika devam edin.


1986 yılında tabiat parkı statüsüne kavuşan şelale, çevresindeki zengin bitki örtüsü ve zamanla oluşan kaya oluşumlarıyla doğa severleri kendine hayran bırakıyor.


Antalya merkezinden toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşılabilen şelalenin kalbinde yer alan tabiat parkı, yaklaşık 6.000 dircallık bir alanı kaplamaktadır.


Açıkçası, bu alan iyi değerlendirildi. Çünkü sadece şelaleye odaklanmakla kalmaz, farklı aktivitelere katılarak hayal edebileceğinizden çok daha eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Hatta bazı ilginç yerleri ziyaret etme şansınız bile olabilir.


Aksu ilçesi içindeki bu harika sit alanında deve gezintisine çıkabilir, çevreyi detaylıca tanıyabilirsiniz. Doğa ile iç içe olmak, zengin flora ve hayvan çeşitliliğine daha yakından bakmak istiyorsanız yürüyüş parkurlarına gidebilirsiniz..


Elbette hangi seçeneği seçerseniz seçin fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın. Çünkü 18 metrelik şelaleden aşağı inen muhteşem manzaralar ve yol boyunca uzanan manzaranın yanı sıra tarihi su değirmeni ve bölgede kök salmış köknar ağaçları gibi sürprizler de var. Yüzyıl sizi bekliyor. Ziyaret Saatleri: 08.00-18.00 http://kursunluselalesi.tabiat.gov.tr/

4. Antalya Müzesi

Rotayı tekrar şehir merkezine çevirdiğinizde, şehrin kökeni hakkında değerli bilgiler edinme fırsatı bulacağınız Antalya Müzesi'ni ziyaret etme önceliğiniz var.


Süleyman Fikri Erten başkanlığındaki kültür tesisi, şehrin İtalyan işgali sırasında yabancı arkeologların tarihi eserleri yağmalamalarını önlemeyi amaçlıyor.


Müze, kurulduğu 1922 yılından bu yana Kaleiçi'ndeki Alaaddin Camii'nde 50 yıldır faaliyet gösteriyor. 1972 yılında şimdiki yerine taşınmıştır.


Tesisler; Likya, Pamfilya ve Pisidia uygarlıklarına adanmıştır. Elbette zamanla bünyesinde korunan eser sayısı 30.000'e yaklaştığında, kültürel tesislerin yoğunlaştığı zaman dilimi geç Paleolitik'ten Roma dönemine kadar genişlemiştir.


Bölgedeki kazı alanlarında bulunan antik kalıntılar, farklı temalarla 11 sergi salonunda düzenlenmiştir.


Müzenin sergi alanlarından birinde Osmanlı dönemine ait etnografik objeler ziyaretçilerin dikkatine sunuluyor.


5. Konyaaltı Plajı

Arkeoloji Müzesi ziyaretinizi bitirdikten sonra Atatürk Kültür Parkı'ndan denize yönelirseniz birçok turistin Antalya'da deniz keyfi yapılacak yerler listesine eklediği Konyaalte Plajı'na ulaşabilirsiniz.


Sıklıkla iki hikaye anlatılır, plajın adı Antalya limanı ile falezler arasındaki 7 km'lik sahil şeridinden gelmektedir.


Aynı zamananda Tourwix Travel & Airport Transfer firmasının Antalya Havalımanı Konyaaltı Vip Transfer'leri sunmakta. Tourwix Travelin konforlu vip araçları siz ve sizlerin müşterilerinizi istediğiniz adrese ulaşmasını güvenli şekilde saklar. Zaman kayb olmadan rezervasyon için, Antalya Havalimanı Konyaaltı Transfer web sayfasına git.

Bunlardan ilkinde, plajın adının bir uçurumun altında yer alması nedeniyle "körfezin altı" kelimesinden türediği söylenmektedir. Bir başka yazıda ise Osmanlı döneminde askerlerin toplandığı bölgenin Konyaüstü olarak adlandırıldığından bahsediliyor. Söylentilere göre zamanla yöre halkı Konyaaltı'nın altındaki kıyı bölgesini aramaya başlamış.


Plaj, adının nereden geldiğine bakılmaksızın, Antalya sıcağıyla ünlü yaz günlerinde ziyaretçilerine kesinlikle serinleme fırsatı veriyor. Bunun için dilerseniz 4,5 kilometrelik ücretsiz bir bölüm seçebilirsiniz. Alternatif arayanlar için plajda ücretli bölümler ve çeşitli hizmetler de bulunuyor. Denizin tadını çıkararak uzun bir günün ardından plajın arkasındaki kafelerden birinde oturarak açlığınızı giderebilirsiniz. Bu mekanlarda akşam bir saat sonra canlı müzik çalınıyor.

6. Hadrian Kapısı

Antalya'nın en önemli simgelerinden biri olan Hadrian Kapısı, 130 yılında İmparator Hadrianus'un gelişini kutlamak ve onu etkilemek için yaptırılmıştır.


Kapı, Kaleiçi'nin en popüler tarihi yapılarından biridir ve uzun süredir liman tarafından şehre ulaşıma izin vermektedir.


Yöre halkı tarafından "Üç Kapı" olarak adlandırılan bu tarihi eser, uzun süre surların içinde fazla bozulmadan günümüze kadar korunmuştur. Hatta Selçuklular döneminde Kuzey Kule'nin üst kısmına bazı eklemeler yapılmıştır.

Bina, Roma mimarisinin tüm görkemini gözler önüne seriyor. Kapının, Korinth üslubunda mermer sütunlarla desteklenen yuvarlak kemerlerle desteklenen üç geçiş noktası vardır. Görünümünü daha da etkileyici kılmak için oymalar ve kabartmalarla süslenmiştir.

7. Yivli Minare

Kapıdan sonra rotanızı şehrin İslam döneminden kalma ilk anıtı olan Sarmaşık Minare'ye çevirebilirsiniz. Minare, 13. yüzyılda Selçuklular tarafından yaptırılan Kaleiçi semtini yüzyıllardır süslemiştir.


Minarenin kaidesi kesme taştan, ana gövdesi tuğladan olup 45 metre yüksekliğindedir. Ana gövdesi firuze renkli çinilerle görsel olarak zenginleştirilen heybetli yapı, adını dönemin mimari anlayışına uygun olarak tasarımında yer alan sekiz oluktan alıyor.


Külliyede kendisi gibi minare de Selçuklu döneminden kalma bazı yapılarla birlikte yer almaktadır. Bu yapılardan en çok ilgiyi Yivli Camii almıştır.


Yapı, Anadolu'da inşa edilmiş en eski çok kubbeli camilerden biri olarak kabul edilir. Külliyenin bir diğer dikkat çeken kısmı ise günümüzde sanat galerisi olarak kullanılan Zincirkıran Mehmed Bey'in Türbesi.

8. Antalya Aquarium & Fear Trophy

Konyaaltı Plajı'nın doğusunda yer alan Antalya Aquarium & Fear Trophy, temalı alanları ile yedi ile yetmiş yaş arasındaki tüm ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunuyor.


Çünkü tesisi ziyaret ettiğinizde sadece deniz yaşamı hakkındaki bilginizi genişletmekle kalmaz, yazın en sıcak günlerinde bile şehrin göbeğinde karın tadını çıkarabilirsiniz.


Bu keyfi yaşamak için tesisin en sıra dışı parçası olan Kar Dünyası ve Kar Müzesi'ne gitmek için zaman ayırmanız yeterli. Igloo, kafe ve Aziz Nikolaos Evi de dahil olmak üzere -5°C'de sabitlenmiş 1.500 metrekarelik bir alan.


Ziyaretçilerin yoğun ilgi göstermesinin ana nedeni olan akvaryum bölümü, toplam 7,5 milyon litre kapasiteli dört temalı alandan oluşuyor. Buradaki her tank temasına göre dekore edilmiş ve biyolojik çeşitlilik açısından oldukça bol. Akvaryumda biraz zaman geçirdikten sonra yağmur ormanlarının vahşi yaşamını Antalya'ya getiren Wildpark'ı ve 50'den fazla ünlüyle selfie çekebileceğiniz Face 2 Face Wax Museum’u gezmeye odaklanabilirsiniz. Web Sitesi: https://www.antalyaaquarium.com/


9. Karaalioğlu Parkı

Şehre her gidişimde en az bir akşam kaldığım ve açık deniz manzarasına hayran kaldığım Karaalioğlu Parkı, Antalya merkezdeki en büyük yeşil alanlardan biridir. Kaleiçi'nin güneyindeki parka yürüyerek veya tramvayla kolayca ulaşılabilir.


Adını 140.000 metrekarelik alanın bir bölümünün sahibinden alan park, 1940'lı yıllarda dönemin Antalya Valisi Haşim İşcan'ın önderliğinde kuruldu.


Geçmişte lunaparkların yeşil alan inşaatı kurulmuş, 2. İkinci Dünya Savaşı'na denk geldiği için çok zor şartlar altında gerçekleştirilmiştir. Gelir toplamak için özel çekilişler bile var.


Parkın birbirine paralel uzanan 3 sokağı, yemyeşil şehir merkezinde yaşayanlar için nefes alma ve rahatlama fırsatı sunuyor.


Aynı zamanda yürüyüş yolları özelliği taşıyan bu sokaklar, yerel halkın "mirador" dediği çeşitli sanatçıların imzasını taşıyan heykellerle süslü seyir teraslarını birbirine bağlıyor.

10. Antalya Hayvanat Bahçesi

400 dönüm arazi üzerine kurulu Antalya Hayvanat Bahçesi, ziyaretçilerine 100 farklı türden 900'e yakın canlıyı doğal ortamlarına yakın koşullarda gözlemleme imkanı sunuyor.


Açık havada keyifli vakit geçirmek için sıklıkla Antalya gezilecek yerler listesine eklenen tesisin temeli Büyükşehir'in öncülüğünde 1989 yılında atıldı.

Tourwix firma olarak farklı turizm hizmetleri sunmakta. Bu Hizmetlerden biri uygun uçak bileti web sitesinden kolay ve güvenli şekilde satın alma imkanı mümkün. İster Charter isterseniz Tarifeli en uygun tourwix travel uçak bileti hizmetine tıklayarak işinizi hal edebilerseniz. Hiç boşuna zaman kayb etmeden rezervasyon için Uçak Bileti hizmetine git


Tesisin yanındaki piknik alanından faydalanarak bütün bir günü sıkılmadan geçirebilirsiniz ancak kapladığı alan itibariyle çok büyük olmadığı açık. Ancak sınırlı imkanlar göz önüne alındığında, hayvanat bahçesinin daimi sakinlerinin koşullarının çok iyi olduğunu söylemek gerekir.

11. Minicity


2004 yılında açılan ve daha önce Konyaaltı Plajı'nda faaliyet gösteren Minicity, ailenizle birlikte ziyaret edebileceğiniz bir diğer keyifli mekan.

Kepez'de eski bir dokuma fabrikasının bahçesine yeni taşınan bir tema parkı da listenize ekleyerek, ülkemizin çeşitli şehirlerindeki minyatür anıtları yakından görme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Taşınma sonrası Dokuma Park Mini City olarak anılmaya başlayan cazibe merkezi, 1/25 ölçülerinde 84 binanın versiyonlarını sergiliyor.

Minyatürler aslına uygun olarak hazırlandığından tesis, İstanbul'daki Miniatürk'e benzetilen bir açık hava müzesidir.

Mini City'nin yanı sıra Dokuma Park'ta farklı temalara sahip birçok kültürel mekan bulunuyor. Dilerseniz tüm gününüzü burada Modern Sanat, Bir Zamanlar Antalya, Anadolu Oyuncakları, Nostaljik Araç Müzesi ve Simülasyon Merkezi, Botanik Bahçesi, Tren Kütüphanesi ve Botanik Bahçesi gibi gezilecek yerlere odaklanarak geçirebilirsiniz.


12. Murat Paşa Camii

Mimari değeri nedeniyle 1570 yılında inşa edilen Murat Paşa Camii, şehrin en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Evliya Çelebi'nin gezi günlüğüne göre caminin uzun zamandan beri Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır.


Ancak daha sonra elde edilen kayıtlar, yapının aslında Karaman Bey Murat Paşa'nın emriyle inşa edildiğini ortaya çıkarmıştır.


Cami, Osmanlı döneminde yapılmış olmasına rağmen Selçuklu mimari anlayışının izlerini de taşımaktadır. Dini yapının çeşitli noktalarında görebileceğiniz hat yazıları bu izlerin en önemlileridir.


Cami ziyaretiniz sırasında o dönemde sıklıkla kullanılan devşirme malzemenin kullanımına dair ipuçlarını net bir şekilde görebilirsiniz.


Caminin hemen arkasındaki sütunlar ve Korint sütun başlıkları, çevredeki Roma yapılarından getirilerek binanın yapımında kullanılmıştır.


13. Heart of Antalya

Antalya gezilecek yerler listenizi oluştururken Türkiye'nin en büyük dönme dolabı için yerinizi ayırmayı unutmayın. Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Heart of Antalya, Londra’nın Gözü’nün sonra Avrupa'nın ikinci büyük şehridir. Antalya'nın kalbi hem renkli tasarımıyla hem de boyutlarıyla dikkat çekiyor. Manzara izleme alışkanlığınıza farklı bir boyut katabileceğiniz Dönme Dolap, 4'ü VIP olmak üzere 42 kabine sahip olup, 18 dakikada bir tur atmaktadır.


Dönme dolaptan sonra saate bağlı olarak Aktur Park'taki diğer oyuncaklara gidebilirsiniz.

14. Manavgat Şelalesi

Antalya'nın en popüler doğal güzelliklerinden biri olan Manavgat Şelalesi, her mevsim farklı aktivitelere odaklanabileceğiniz harika bir yerdir.


Manavgat merkeze 3 kilometre uzaklıkta bulunan şelale, şehrin kalabalık atmosferinden kaçmak isteyenler için ideal yerlerden biri.


Manavgat Nehri üzerinde 3-4 metre yükseklikteki kayalıklardan dökülen zarif görünümlü şelaleler ilk baharda listenizdeyse, yükselen akıntılar sayesinde rafting veya kano yapma fırsatı yakalayabilirsiniz.


Adrenalin seviyesini yükselten aktivitelerden uzak durmak ve izlemek isteyenler için yılın bu zamanı mükemmel bir zaman.


Yaz aylarında misafirlere oldukça serin bir ortam sağlayan Manavgat'tan şelaleye minibüs ile kolayca ulaşılabilir. Hatta su seviyesi nispeten düşük olduğu için çevredeki restoranlarda oturup yemek yemek ve muhteşem manzaranın tadını çıkarmak daha da keyifli hale geliyor.


15. Köprülü Kanyon

Tabii konu rafting olunca dünyanın en ünlü parkurları biri olarak kabul edilen Köprülü Boğazı da kaçırmamalısınız. Milli park olarak korunan kanyon, Isparta'nın Kasımlar ilçesinden Antalya'nın Değirmenözü köyüne kadar 25 kilometrelik bir alanı kaplıyor.


Köprüçay'ın aktığı vadinin çevresinde taze alabalıkların tadına bakabileceğiniz restoranlar var. Bölge aynı zamanda doğa tutkunları için konaklama seçenekleri de sunuyor.


Bölgede raftingin yanı sıra zipline ve kaya tırmanışına da ağırlık verebilirsiniz. Dilerseniz kanyon duvarlarında oluşturulan güvenli parkurda uzun yürüyüşler yapmak ve çevreyi keşfetmek için büyük fırsattan yararlanabilirsiniz. Ziyaretçiler ayrıca ATV'ler, unimog ve at veya bisiklet turları arasından seçim yapabilir.


16. Aspendos Antik Tiyatro

Tarihi değeri ve mimari özellikleri nedeniyle Antalya'da bulunan Aspendos Antik Tiyatrosu'ndaki gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederim. 2. yüzyılda Romalılar tarafından yaptırılmıştır. Serik Belkıs köyü sınırları içerisinde yer alan bu antik yapı, Akdeniz havzasının en iyi korunmuş tiyatrosudur. Köprü çay yakınlarında bir tepe üzerine kurulan ve Köprülü Kanyon’a hayat veren tiyatronun yapımından Mimar Zenon sorumludur. Antik çağda, bina 15.000-20.000 seyirciyi ağırlayabiliyordu. Tiyatro, o zamanlar olduğu gibi şimdi de kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bugün muhteşem akustik özelliklerini korumayı başaran antik tiyatroyu rehberli bir tura çıkarırsanız, hikayesini dinlemeyi unutmayın. Bu yapıyı gezdikten sonra vaktiniz varsa kendi adıyla anılan antik kenti de gezmenizi tavsiye ederim.


17. Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti Aksu'da bulunur ve büyük hamamları ve çok sayıda çeşmesi nedeniyle "Su Şehri" olarak bilinir.


Antik yerleşim; Karain, Öküzini mağaraları ile Beldibi ve Belbaşı kaya sığınaklarının bulunduğu Pamfilya bölgesinin başkentiydi. Böylece uzun süre etrafta kalmayı başardı.


Bulunan Hitit metinlerinde "Parha" olarak anılan antik kentin ilk kazılarına 1946 yılında sıradan adam profesör Arif Müfid Mansel tarafından başlanmıştır. Yıllar içinde Jale İnan ve Haluk Abbas oğlu tarafından devralınan bu çalışmalar, Antalya Müzesi tarafından sürdürülmüş ve en eskisi İlk Tunç Çağı'na kadar uzanan çok sayıda keşifle sonuçlanmıştır.


Antik kentte yapılan kazılarda tiyatro, stadyum, çarşı, Güney Bass, Sütunlu Cadde ve Helenistik Kapı gibi parçalar gün ışığına çıkarıldı.

18. Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti, Büyük İskender'in Anadolu'nun en eski halklarından Luvilerin soyundan gelen söyemler tarafından kurulan Asya seferleri sırasında ele geçiremediği ender yerleşim yerlerinden biridir.


Güllük Dağı'nın güneybatısında 1.150 metre yükseklikteki plato üzerine kurulmuş olan antik kent, İskender'in kuşatmasını başarıyla kırsa da peş peşe Plotem Krallığı ve Romalıların egemenliğine girmiştir. Yolunun 12. kilometresinde yer alan bu antik kent, binlerce yıl içinde giderek önemini yitirmiş ve sonunda terk edilmiştir.


Ancak deprem gibi doğal afetlere rağmen konumu itibariyle birçok önemli detayı günümüze taşımayı başarmıştır. Detaylar kaya mezarları, tiyatro ve Kral Yolu ile başlar.


19. Olimpos Antik Kenti

Antalya tatilinizde bölgenin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek ve rafine bir atmosferde denizin tadını çıkarmak istiyorsanız rotayı Olympos antik kentine çevirebilirsiniz. Kemer sınırları içindeki kent, antik Phaselis'ten sonra bölgenin en önemli yerleşim yeriydi.


Kuruluş tarihi hakkında net bir bilgiye sahip olmayan Olimpos, Roma ve Bizans dönemlerinde özellikle dini açıdan önemini korumayı başarmıştır. Ortasında Ululu Pınar Çayı bulunan kentte tiyatro ve kaya mezarları başta olmak üzere görülmeye değer birçok kalıntı bulunuyor. Akropolis'in güzelliği ziyaretçilerini bekliyor.


Olimpos antik kenti, yüzyıllardır ilgi gören Yanartaş'a da ev sahipliği yapıyor. Çeşitli efsanelerle yanan bir ateşin yandığı dağa çıkmadan önce sahilde birkaç saat geçirmenizi kesinlikle tavsiye ederim.


20. Phaselis Antik Kenti


Olympos Beydağları Milli Parkı'nda vakit geçirirken az önce bahsettiğim antik Phaselis kentini de ziyaret etmeyi unutmayın.


Çünkü şehir, bölgenin tarihi hakkında da değerli bilgiler içeriyor. Ayrıca Olimpos'tan farklı olarak denizin tadını çıkarabileceğiniz çok sakin üç plaj var.


Bölgedeki ticari hayatın en önemli merkezi haline gelen antik kent, sahile inşa edilen plajları, doğal güzelliğiyle turistlerin beğenisini kazanan Caretta Carettaların üreme alanı yuvası haline geldi. Eski yerleşimi ziyaretiniz sırasında Liman Caddesi'ni gezmeye vakit ayırırsanız çarşı, tiyatro gibi yapı kalıntılarını inceleyebilirsiniz. Caddenin sonundaki Hadrian Kapısı'na geldiğinizde harika bir manzarayla karşılaşıyorsunuz.


Kemer'e 15 dakika uzaklıktaki tarihi yerleşimin detaylarını "Phaselis Antik Kenti & Phaselis Plajı" başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

21. Side Antik Kenti

Side Antik Kenti Antalya gezilecek yerler listenizin son sırasını ayırabilirsiniz. MÖ 7. yüzyılda kurulan ve tarih sahnesine girdikten kısa bir süre sonra Lidya Krallığı tarafından yönetilen antik yerleşim, liman kenti avantajlarıyla önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. İskender ve ordusunun gelişine koşulsuz teslimiyetle karşılık veren şehir, dönemin önemli basım merkezlerinden biri olarak görülmeye başlandı. İskender'den sonra sık sık el değiştiren antik yerleşim, sonunda Roma egemenliğine girmiştir. Roma döneminde inşa edilen bu tiyatro, günümüzde antik kentte görülebilecek en önemli eser olarak kabul ediliyor. Yunan mimari üslubunun izlerini taşıyan yapıların yanı sıra Apollon ve Athena'ya adanmış tapınak kalıntıları da dikkat çekiyor.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page